1
ЗА НАС

ПОДКРЕПА и

Поздравителни Адреси

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ ”ДЕТСКА МЕЛОДИЯ НА ГОДИНАТА”

 

Национален фестивал за нови детски песни ”Детска мелодия на годината”се организира от Сдружение „За българска музика и изкуство” и е подкрепен от Съюз на писателите в България, Съюз на музикалните и танцови дейци,  Държана агенция за българите в чужбина, Държавен литературен музей, Държавна агенция за закрила на детето.

Патриархът на България и Апостолическият нунций  благословиха Фестивала и малките участници в него, техните семейства, организаторите на Фестивала и неговите поддръжници.


Първото издание на фестивала стартира на 22.03.2018г. с двумесечен срок за набиране на нови детски песни за деца до 14г.,  от които професионално жури избра 14 песни да продължат участието си във Фестивала.

Национално прослушване за деца до 14 годишна възраст се проведе в 12 областни града от 15 юни до 9 юли – Шумен, Варна, Русе, В.Търново, Плевен, Монтана, Бургас, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Благоевград и София. Явиха се общо 340 деца, от които бяха избрани индивидуални изпълнители, дуети, триа, квартети, секстети и вокални групи, които да изпълнят финалните 14 песни от Фестивала. Песните бяха разучени от децата, с помощта на вокалните им педагози и записани в професионални звукозаписни студия в Пловдив, Търговище, Шумен, Плевен, Кюстендил и София.

На 22 септември финалните 14 песни започват да звучат в ефира на БНР и БГ Радио, а от 1 октомври видеата на песните могат да бъдат гледани в Ютуб и ТВ Е-кидс, ЕВРОКОМ.

Една от целите на Фестивала е да ангажира градовете, техните ръководствата и обществеността им с подкрепа на песните, които представят техния град, община.

В Зала 1 на НДК , на 23.03.2019г. се проведе Гала концерта, на който бяха наградени следните песни:

 • I Награда и 5000лв:
  -  ”Искам да полетя”, муз. и ар. Димитър Гетов,т. Живко Колев,изп. София Иванова

 • II Награда  и 3000лв поделят песните:

  -  „Чуден знак”, муз. и ар. Светослав Лобошки, те. Христина Димова, изп. Александра Георгиева и Александрина Механджийска

  -  „Слънце и звезди” – муз. и т. Биляна Ангелова, ар.Алекс Нушев, изп. Валя Нушева и Камен Костадинов

 •  III Награда и 1000лв поделят песните:
  -  „Безименна песен по ноти”,муз. т. и ар. Валери Костов, изп. „Магия Джуниър”

  - „На плажа”, муз. Георги Джилянов, т. Борислав Ганчев и Георги Джилянов, ар. Георги Цветков, изп. Мартин Сиромахов

 • Специални награди:

 • Награда за видеоклип  и 1000 лв:
  - Станислава Ризова и Мартин Митков - видео екипа на песента „Мечта”

 • Награда на публиката и 500лв:
  – „Торбичка добрина”, муз. и т. Наталия Делионова, ар. Кирил Геренов

 

 С реализацията на ежегодния Национален фестивал за нова българска детска песен „Детска мелодия на годината“ , Сдружение „За българска музика и изкуство” си поставя още важни цели:

Даване нов тласък на творческите отношения между българските композитори, поети, музиканти, вокални педагози и талантливите ни деца и юноши.

Чрез нови стойностни и подходящи за деца и юноши български песни, да се преодолее част от дефицита в музикалното и нравствено възпитание на настоящото и бъдещите поколения български деца и младежи.

Създаване на качествена музикална аудио и видео-продукция, която да бъде популяризирана от българските радиа, телевизии и чрез интернет.

Приобщаване на малките българчета по света, посредством новите и стойностни детски песни от фестивала, към българския език, дух и култура.

 

Надя Ботева  - председател на  сдружение „За българска музика и изкуство”

и  Арт директор на Национален фестивал ”Детска мелодия на годината”

 •  

 ДЕТСКА МЕЛОДИЯ © 2019